Kuchnia kanaryjska

Kuchnia kanaryjska – kanaryjskie potrawy

Odwiedzając Wyspy Kanaryjskie, warto spróbować specjałów miejscowych przysmaków. Kuchnia kanaryjska to nie tylko, wbrew pozorom, ryby i owoce morza, ale również wiele ciekawych dań mięsnych i warzywnych. Tutejsze specjały to przede wszystkim królik w sosie Salmorejo i koza po kanaryjsku. Poza nimi istnieje jednak wiele innych, godnych uwagi dań, które w większości można znaleźć w tutejszych restauracjach „Guachinche” przez cały rok. Są to miejscowe, często rodzinne lokale, choć obecnie mocno już skomercjalizowane. Warto zwrócić uwagę na te tradycyjne guachinche, które są małymi, familijnymi karczmami.

Serwują wino z własnych zbiorów i średnio trzy talerze typowej kuchni kanaryjskiej. Pozostają otwarci tylko do wyczerpania się wina, na ogół jest to od 3 do 4 miesięcy. Niezwykle smaczne „babcine dania” w zaskakująco atrakcyjnej cenie podawane w rodzinnej atmosferze, którym towarzyszy niezwykle wyborne, miejscowe wino. Najczęściej jest to wino czerwone wytrawne, czyli „Tinto” lub białe owocowe „Afrutado”. Menu najczęściej jest różnorodne i każdy może znaleźć coś dla siebie. Zjeść można zarówno dania warzywne, jak i mięsne (przede wszystkim z grilla) czy też lokalne białe sery.

Najlepsze kanaryjskie restauracje na Teneryfie, znajdują się w północnej części wyspy. Szczególnie na odcinku pomiędzy dwiema miejscowościami: La Orotavą i La Laguną. My szczególnie polecamy spróbować różnych przystawek takich jak papryczki Padron, Garbanzas, Ropa Vieja, Queso Asado, Ziemniaczki kanaryjskie z sosami, pieczarki panierowane z Almogrote, jak również Escaldon (jedno z ulubionych dań miejscowych).

Dania mogą odrobinę różnić się od siebie w zależności od restauracji. Przykładowo na Teneryfie dania takie jak Escaldon i Ropa Vieja, przyrządza się z mięsem. Natomiast na Gran Canarii Escaldon przyrządza się z ryb. Znajdą się również miejsca, gdzie Ropa Vieja jest serwowana z ośmiornicą. Popularne sosy kanaryjskie również będą się od siebie różnić.

Kanaryjskie przystawki

Na Wyspach Kanaryjskich przystawki są bardzo popularne. Istnieje tutaj mnóstwo tzw. tapas barów, nic więc dziwnego, że wachlarz przystawek jest bardzo bogaty. Kanaryjczycy uwielbiają siedzieć godzinami w tego typu miejscach; popijać ulubione napoje, prowadzić długie rozmowy i cieszyć się chwilą, sięgając co jakiś czas po zakąski. Poniżej znajduje się lista najpopularniejszych, jednak z pewnością nie wszystkich smakołyków.

Kuchnia kanaryjska

Papas Arrugadas con Mojos (Ziemniaczki kanaryjskie z sosami)

Są to miejscowe ziemniaczki gotowane w łupinach i w wodzie z solą morską. Rozmiarem przypominają nasze małe, młode ziemniaczki. Pomysł na gotowanie ich w osolonej wodzie wziął się wiele lat temu, kiedy na wyspach brakowało pitnej wody, używano wody z oceanu. Tradycja zachowała się do dziś, bo mimo dobrego dostępu do wody słodkiej Kanaryjczycy chwalą sobie ten sposób przyrządzania i pozostali przy nim. Istnieją różne ich odmiany, jednak te najbardziej popularne na Teneryfie w czarnych skorupkach są pierwszymi ziemniakami, jakie dotarły do Europy za czasów kolonizacji Ameryki. A dzięki podobnym warunkom klimatycznym zachowały one swoją pierwotną postać. Papas Arrugadas podawane są z sosami na bazie czosnku „Mojo”, czerwonym (z papryki) i z sosem zielonym (z kolendry). Czasem bądź na życzenie, podawany jest sos Aioli, czosnkowo – majonezowy gęsty dip.

Pimientos de Padrón (Papryczki Padrón)

Jest to talerz pieczonych bądź najczęściej smażonych z dodatkiem oliwy zielonych papryczek. Przed podaniem okrasza się je gruboziarnistą solą morską. Podawane na talerzu bądź w miseczce często w parze ze szczypcami czy specjalnym widelcem. Na ogół są łagodne, jednak krąży tutaj żart, iż ten, kto trafi na pikantną papryczkę, płaci za całą kolację, jednak nie słyszeliśmy, by trafił się taki „szczęściarz” Papryczki uprawia się więc w Andaluzji, Portugalii, czy nawet w Maroku, ale prawdziwe, oryginalne pochodzą wyłącznie z Galicji, a konkretnie z parafii Herbón w prowincji Padrón. Dostępne są tutaj w warzywniakach oraz marketach, więc jeśli chciałbyś je sam przyrządzić, jest to bardzo proste i szybkie danie!

Ropa Vieja

Ropa Vieja z hiszp. „stare ubranie” jest to wieloskładnikowe danie jednogarnkowe. Jak sama nazwa wskazuje, jest mieszanką ala „resztki z lodówki”, a więc dowolność przyrządzania jest szeroka. Składa się ono przede wszystkim z ziemniaków, cieciorki, mięsa oraz wzbogaca o warzywa m.in. paprykę czerwoną, marchewkę, cebulę. Jeśli chodzi o mięso, w zależności od lokalu może być drób, wieprzowina lub wołowina. Czasami Rope Vieje podaje się przykrytą pod górą frytek, czyli tutejszych papas fritas. Jej konsystencja najczęściej przypomina naszą potrawę „leczo”, jednak spotkaliśmy się z podaniem jej w formie zupy.

Queso Asado (Grillowany ser)

Jest to wyśmienity, tutejszy kozi ser podsmażony na patelni. Ogrom rodzajów serów kozik na Teneryfie robi wrażenie. W menu można znaleźć ser w wersji świeżej lub wędzonej. Warto zauważyć, że tutejsze kozie sery są dalekie w smaku od naszych i nie posiadają typowego specyficznego „koziego” posmaku. Zazwyczaj są mleczne i łagodne w smaku. Grillowane kozie sery podaje się z czerwoną słodką marmoladą typu „frutas del bosque”, czyli o smaku owoców leśnych bądź ze słonymi sosami kanaryjskimi mojo. Czerwonym pikantnym sosem bądź zielonym na bazie oliwy i pietruszki. Oba sosy mają również w sobie świeżo siekany czosnek. Mmmm… Palce lizać.

Champiñones con Almogrote (Pieczarki panierowane z Almogrote)

Przepyszna potrawa z panierowanych i smażonych pieczarek nadziewanych pastą Almogrote. Jest to bardzo typowa dla Wysp Kanaryjskich a dokładniej La Gomery pasta z koziego sera, papryki i jeszcze kilku dodatków. Powstaje ona poprzez zmieszanie mojo czerwonego lub zielonego z resztkami peklowanego dojrzałego sera koziego.

Champiñones empanadas con Alioli (Pieczarki panierowane z sosem czosnkowym)

Jest to jedna z ciekawszych propozycji w przekąskach zwłaszcza dla miłośników sosu czosnkowego – salsa Alioli. Panierowane pieczarki w całości lub przekrojone na pół, smażone na oleju, podane z wyśmienitym sosem czosnkowym.

Champiñones al Ajillo (Pieczarki smażone z czosnkiem)

Jeden z najbardziej typowych tutejszych tapas. Pieczarki pokrojone w plasterki, smażone na oliwie z oliwek z czosnkiem, pietruszką, solą i pieprzem, a wszystko to skropione sokiem z cytryny. Bardzo popularne i lubiane danie.

Escaldon

Jest to przystawka składająca się głównie z gofio (tutejsza mąka kukurydziana po specjalnej obróbce). Wywar z zupy, czyli bulion mięsny lub rybny, wylewany jest na gofio i ugniatany do uzyskania ciasta o mniej lub bardziej gęstej konsystencji. Mus wzbogacany jest na wiele sposobów, tak naprawdę każdy lokalny do niego dodaje to, co lubi. Mogą być w nim kawałki mięsa i poszatkowanej cebulki, a ponadto zielone mojo, kukurydza, biały ser i wiele innych składników. Jednak to wszystko razem tworzy pewnego rodzaju „papkę,” którą miejscowi się zajadają. Niektórzy nawet jadają to danie codziennie.

Morcilla dulce

Jest to kaszanka przyrządzona na słodko. W przeciwieństwie do naszej słonej kaszanki dodawane są składniki pasujące dla nas raczej do ciasta, aniżeli „kiełbasy”. Zupełnie nie przypomina znanego nam smaku kaszanki z polskiej kuchni.  Mimo to jej smak pozytywnie zaskakuje! Słodzona cukrem bądź rzadziej miodem Morcilla dulce wzbogacana jest o składniki takie jak orzechy, rodzynki, cynamon. Bardzo ciekawa propozycja kulinarna. Polecamy spróbować.

Ensalada de Pulpo (Sałatka z ośmiornicą)

Jest to świeża sałatka warzywna podawana na zimno. W jej skład wchodzą na ogół: pomidor, czerwona lub biała cebula, limonka, kolendra i oczywiście gotowana ośmiornica cięta w plastry. Sos na bazie oliwy przypomina smakiem znany dip „winegret”. Czasem również do sałatki dodawane jest awokado, bądź oliwki. Podawana jest również do niej cytryna lub limonka w kawałku, by skropić i dodać odrobiny cytrusowego smaku. Ciekawy sposób podania ośmiornicy, idealny na upalne dni!

Ensalada de Batata (Sałatka z ze słodkim ziemniakiem – batatą)

Jest to sałatka warzywna odrobinę przypominająca naszą polską. Jednak zamieniono tutaj ziemniaka na słodkiego batata. Przy połączeniu wielu gotowanych warzyw powstała bardzo smaczna wersja sałatki warzywnej, chociaż znacznie słodsza od tej, którą zna z domu większość z nas. Kanaryjczycy podobnie jak my dodają do niej również ugotowane jajko, jednak czymś wyróżniającym Ensalada de Batata, jest dodatek awokado i czerwonej papryki. Danie nie często spotykane, nawet w lokalnych barach Guachinche, jednak warte spróbowania ze względu na ciekawe połączenie smaków.

Yuca Frita (Smażona Juka)

Potrawa ta przywędrowała na Wyspy Kanaryjskie z Ameryki, głównie środkowej. Jest to ciekawy zamiennik dla gotowanych ziemniaków bądź frytek. Yuka ma do nich podobną konsystencję, lecz jest odrobinę słodsza. Korzeń ten jest niskokaloryczny i bogaty w potas i magnez. W niektórych lokalach można spotkać jukę również w wersji gotowanej. Jest ona ciekawym urozmaiceniem dla klasycznych dań.

Chistorra z grilla (Kiełbaski)

Jest to rodzaj kiełbasy, przyrządzonej na ogół ze świeżego, wieprzowego mięsa (rzadziej miks wieprzowo-wołowy). Poza mięsem zawiera czosnek, sól i paprykę, która nadaje jej charakterystyczny czerwony kolor. Dodatkowo zawiera aromatyczne zioła, najczęściej pietruszkę. Zwykle podaje się ją w smażonej lub pieczonej wersji.

Kuchnia kanaryjska – zupy

W kuchni kanaryjskiej nie znajdziemy dużego wyboru zup. Oprócz popularnego rosołu z kury podawanego na ogół z makaronem (sopa de pollo con fideos), większość tutejszych zup posiada raczej gęstą konsystencję. Są jednak dzięki temu bardzo pożywne. Jako że nie jest ich wiele, polecamy spróbować tych przykładów osobom lubiącym pierwsze dania.

Garbanzas

Jest to miejscowa zupa z ciecierzycy. W jej skład wchodzi przede wszystkim ciecierzyca, cebula, czosnek i liść laurowy. Choć w wielu przypadkach podawana jest dodatkowo z ziemniaczkami oraz kurczakiem lub kiełbasą chorizo. Jest to bardzo smaczna i pożywna potrawa.

Rancho Canario

To lokalna, bardzo treściwa zupa. W jej tradycyjny skład wchodzi cieciorka, żeberka wieprzowe, chorizo (typ hiszpańskiej kiełbasy), ziemniaczki i makaron nitka. Zupa jest aromatyczna dzięki dodatkom takim jak czosnek, kminek i papryka. W zależności od domu i kucharza używa się różne rodzaje mięsa (drób, wieprzowina lub wołowina). Co więcej, na Gran Canarii cieciorkę zastępuje się fasolką. Podawana z chlebem lub ziemniakami.

Potaje Canario

Inaczej zwane Puchero Canario jest to zupa z Wysp Kanaryjskich robiona zazwyczaj na bazie ciecierzycy, ziemniaków, dyni i cebuli. Dodatkowo w zależności od regionu i preferencji możemy znaleźć w niej kukurydzę, szpinak, marchewkę czy też por. Jest to danie wegetariańskie, choć niektórzy dodają do niego mięso lub kiełbasę. Smak potaje jest wzbogacany przyprawami takimi jak czosnek, kminek i papryka. Podawane z chlebem lub ziemniakami, jest to danie, które zapewnia uczucie sytości i cieszy podniebienie swoim bogatym smakiem.

Potaje de Berros

Jest to danie regionalne. Na Teneryfie można spotkać tę zupę przede wszystkim w lokalach na północy wyspy, bowiem tylko w tych okolicach jest klimat sprzyjający wzrostowi Rukwi wodnej. Ta niezwykła roślina jest zaliczana do najzdrowszych na świecie, między innymi dlatego, że opóźnia proces starzenia się skóry. Podawana w formie zupy gotowanej na żeberkach wieprzowych. Najczęściej z dodatkiem gotowanej ciecierzycy, fasoli, papryki i kawałkiem gotowanej kolby kukurydzy. Czasem można też spotkać, Potaje de Berros z dodatkiem ciętego w kostkę białego sera „queso blanco”.

Crema de Calabaza y Batata

Jest to bardzo pożywny i smaczny krem, którego głównymi składnikami są dynia i bardzo zdrowy, słodki ziemniak – batata. Często z dodatkiem papryki i kurkumy. Ten delikatny w smaku krem, choć nie często spotykany, to bardzo pożywny talerz na chłodniejsze, zimowe dni.

Kuchnia kanaryjska – dania główne

Dania główne kuchni kanaryjskiej to przede wszystkim dania mięsne z grilla. Tutaj szczególnie polecamy dla mięsożerców Lomo Alto, Solomillo i Carne de Cabra oraz oczywiście Conejo en Salmorejo. Jednak poza tymi pozycjami w karcie dań można znaleźć całe mnóstwo innych równie smacznych i pożywnych propozycji. W lokalach przyportowych spotkamy ryby i owoce morza. Krewetki, mule, kalmary, ośmiornice i wiele innych przekąsek dla sympatyków morskich przysmaków. Poniżej przedstawiamy najpopularniejsze pozycje mięsnych dań głównych z kuchni kanaryjskiej.

Carne de Cabra (Mięso z kozy)

Jedno z najstarszych historycznie dań przyrządzanych na Wyspach Kanaryjskich. Wiąże się to oczywiście z pasterskim trybem życia mieszkańców wysp. Kozie mięso przyrządza się tutaj na wiele sposobów. Ma ono wyraźny smak i ostry aromat. Nie jest to danie najłatwiejsze w przygotowaniu, jednak bardzo smaczne, pożywne i zdrowe. Mięso kozie wspomaga krążenie krwi i dostarcza organizmowi sporą dawkę naturalnej hemoglobiny, przez co jest zalecane przy problemach z anemią. Poleca się je również kobietom w ciąży i przy problemach menstruacyjnych.

Carne Fiesta

Jest to rodzaj mięsnego gulaszu z ziemniakami. Potrawa ta przygotowywana jest z wieprzowiny pokrojonej w kostkę. W zależności od lokalu podaje się ją z ziemniakami lub z frytkami. Danie dość tanie, jednak całkiem pożywne.

Conejo en Salmorejo (Królik w sosie Salmorejo)

Jest to jedno z najpopularniejszych dań w Kuchni Kanaryjskiej. Sos Salmorejo składa się ze sporej mieszanki przypraw (między innymi: słodka i ostra papryka, kminek, tymianek i oregano) połączonych z białym winem i oliwą z oliwek. Co ciekawe, w sosie Salmorejo można przygotować jakiekolwiek inne mięso, a także ryby. Bardzo smaczne danie.

Solomillo

To po prostu polędwica. W lokalach gastronomicznych na Wyspach Kanaryjskich znajdują się na ogół dwa warianty polędwicy: polędwica wieprzowa (Solomillo de Cerdo), a także polędwica wołowa (Solomillo de Ternera). Przyrządzone najczęściej na grillu i serwowane z warzywami.

Lomo Alto de Ternera

Jest to kawałek polędwicy wołowej, pochodzącej z wyższej, wewnętrznej części kręgosłupa. Znajduje się ono między żebrami i nerkami, co sprawia, że mięso to jest soczyste i smaczne. Serwowane najczęściej z grilla w całkiem sporych porcjach.

Secreto Iberico

Inaczej Sekret Iberyjski, jest to bardzo smaczny i soczysty kawałek mięsa wieprzowego znajdującego się po wewnętrznej stronie polędwicy. Najbliżej przednich nóg zwierzęcia. Bardzo popularny i łatwy do przyrządzenia na grillu.

Costillas con Piña (Żeberka z kukurydzą)

Jest to bardzo lubiane danie wśród samych Kanaryjczyków. Są to na ogół gotowane soczyste żeberka podane z ziemniaczkami i kolbą kukurydzy, a to wszystko serwowane z wyśmienitym sosem Mojo Verde na bazie kolendry.

Pollo Asado (Kurczak z rożna)

Danie bardzo popularne, które znajduje się praktycznie w każdym menu na Wyspach Kanaryjskich. Jedna porcja to na ogół pół kurczaka z rożna. Najczęściej podaje się go z pieczonymi ziemniakami „papas arrugadas” i czerwonym sosem Mojo Rojo. Kurczak to bezsprzecznie niezastąpiony wybór dla osób nieprzepadających za czerwonym mięsem.

Kanaryjskie desery

Jak w każdym miejscu na świecie mieszkańcy Teneryfy, też lubują się w słodkościach. Typowa kuchnia kanaryjska jest bardzo bogata w różnego rodzaju recepty przeróżnych wyrobów cukierniczych. Niestety wiele z tych fantastycznych deserów można spotkać tylko w prywatnych domach, a w restauracjach serwowane są najpopularniejsze z nich. Poniżej przedstawiamy wam te najczęściej spotykane.

Quesillo

Jeden z najbardziej typowych deserów na Wyspach Kanaryjskich. Bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu, gości w prawie każdym kanaryjskim lokalu gastronomicznym. Jego bazą jest zsiadłe mleko, cukier i jajka. Posiada konsystencję galaretki i jest bardzo słodki. Również i w tym przypadku, w każdej restauracji będzie inaczej smakować.

Polvito Uruguayo

Bardzo smaczny i równie słodki deser. W jego skład wchodzą ciasteczka, dulce de leche, czyli słodzone mleko skondensowane i pokruszona na górze biała beza. Polecamy je smakoszom słodkości, gdyż ten deser praktycznie nigdy nie zawodzi.

Mus de Gofio

Typowy, kanaryjski deser przygotowany z udziałem miejscowej, tradycyjnej mąki kukurydzianej – gofio. Deser ten jest bardzo prosty do zrobienia a jego składniki to wcześniej wspomniana mąka, mleko skondensowane i bita śmietana nadająca puszystości. Nie jest on bardzo słodki i potrafi zaskoczyć swym delikatnym smakiem. Zalecany w zdrowej diecie dla dzieci. Najczęściej podaje się go skropionego miodem palmowym dla kontrastu smaków.

Mus de Chocolate

Bardzo smaczny i słodki mus czekoladowy. Najczęściej przyrządzany z mlecznej czekolady, rzadziej spotykany w wersji z gorzkiej czekolady. Podawany zwykle z bitą śmietaną do dekoracji.

Tarta tres Leches

Deser oryginalnie pochodzący z Ameryki Łacińskiej. Jego głównym składnikiem jest biszkopt skąpany w trzech rodzajach mleka: w mleku skondensowanym, w mleku zagęszczonym i w śmietance w płynie. Deser ten zazwyczaj jest posypany pokruszoną bezą i cynamonem, może być jednak udekorowany tylko bitą śmietaną.

El Principe Alberto

Typowy, kanaryjski, czekoladowy deser pochodzący z wyspy La Palma. Został on wymyślony przez tamtejszą panią cukiernik w okresie powojennym. Bardzo smaczny deser z herbatnikami nasączonymi w kawie i kremem czekoladowym z bakaliami, pokruszonymi migdały oraz orzechami włoskimi.

Kuchnia kanaryjska to bardzo ciekawa mieszanka barw i smaków. Na jej obecny kształt niewątpliwie miały wpływ trzy różne kultury: hiszpańska, południowoamerykańska i oczywiście Guanczów – rdzennych mieszkańców wysp. Powyżej przedstawione potrawy to tylko wybrane i najpopularniejsze pozycje tutejszej gastronomii. Zachęcamy Was do próbowania wszystkiego co nowe i nieznane, bowiem tylko w ten sposób dowiadujemy się, co nam smakuje a co niekoniecznie. Oczywiście znajdą się tutaj propozycje, które nie przypadną Wam do gustu. Jednak ile osób tyle będzie różnych opinii na temat tego, co było smaczne a co nie. Niewątpliwie każdy znajdzie coś dla siebie.

You've just added this product to the cart: