Najlepsze wino z Wysp Kanaryjskich
Najlepsze wino z Wysp Kanaryjskich
Naturalnie słodkie wino „Pagos de Reverón” zostało uznane za najlepsze wino z Wysp Kanaryjskich. Wyrabiane przez Eugenio Reverón Sierra, z DO Abona (Teneryfa), zostało wyróżnione nagrodą dla Najlepszego Wina Kanaryjskiego 2022. Oficjalnym Konkurs Agrocanarias został zorganizowany przez Kanaryjski Instytut Jakości Żywności (ICCA). Przyłączony do Ministerstwa Rolnictwa, Zwierząt Gospodarskich i Rybołówstwa Rządu Wysp Kanaryjskich.
Alicia Vanoostende minister rolnictwa, hodowli i rybołówstwa rządu Wysp Kanaryjskich oraz dyrektor ICCA Basilio Pérez, ogłosili werdykt po decyzji jury. Wzięło w nim udział 151 próbek win należących do producentów wszystkich Wysp Kanaryjskich. Z Nazwą Pochodzenia (DO- Denominación de Origen), opracowanych i zabutelkowanych na Archipelagu.
Wyniki konkursu
Jeżeli chodzi o pozostałe nagrody, wyróżnienie specjalne za Najlepszy Wizerunek i Prezentację 2022 otrzymało wino „Presas Ocampo Origen”. W kategorii młode czerwone wina/wina beczkowe, z (DO) Tacoronte Acentejo, produkowanego przez Viticultura San Juan S.L.
Wielki Złoty Medal i Najlepsze Ekologiczne Wino Wysp Kanaryjskich 2022 przyznano dla „Momentos”. W kategorii win dojrzewających z (DO) Valle de Güímar i produkowane przez Bodegas Ferrera SL.
Wreszcie Wielki Złoty Medal i Najlepsze Wino Wybrane przez Winiarzy Wysp Kanaryjskich trafiło do „Agala Altitud 1318”. W kategorii młodych wytrawnych białych win/ białych win fermentowanych w beczkach, z (DO) Gran Canaria i wyprodukowanych przez Bodegas Bentayga 1985. SL
Różnorodnośc i jakość win kanaryjskich
Radna Alicja Vanoostende zwróciła uwagę na różnorodność, bogactwo i jakość win z Wysp Kanaryjskich. Podkreśla ona rolę winnic „z ekologicznej perspektywy, jako bariery przeciwpożarowej, przeciw erozji gleby, a przede wszystkim jej wkład w krajobraz, jako bezcenny”.
Zwróciła ona również uwagę, że konieczne jest „dalsze uświadamianie konsumentom znaczenia produktów lokalnych, ponieważ za nimi stoi gospodarka i rozwój obszarów wiejskich”. „Wraz z Ministerstwem będziemy nadal zdecydowanie wspierać Katedrę Agroturystyki i Turystyki Winiarskiej Wysp Kanaryjskich. Wraz ze wszystkimi agentami sektora pierwotnego, poprawiając pomoc z POSEI oraz w celu zwiększenia obecności win z wysp na naszych stołach”, powiedział Vanoostende.
Dyrektor ICCA, Basilio Pérez, wyjaśnił, że cel Agrocanarias, koncentruje się na poprawie jakości i promocji win. Zapewnieniu znaku jakości dla nagradzanych produkcji i uwiarygodnieniu sektora w obliczu coraz bardziej wymagającego konsumenta.
Znaczenie konkursu
W tym sensie Perez dodał, że w świetle wyników z poprzednich edycji, konkurs ten, potwierdził się jako skuteczne narzędzie promocji branży. Gratulując wszystkim biorącym w nim udział winnicom i docenił pracę winiarzy.
W sumie 22 degustatorów, w tym technicy, dziennikarze, sommelierzy oraz blogerzy specjalizujący się w gastronomii, oceniło, w zależności od rodzaju wina, 49 młodych białych wytrawnych / białych win fermentowanych w beczkach; 50 młodych czerwonych/beczkowych; 4 półwytrawne; 26 półsłodkich; 4 słodkie; 1 słodkie malwazja; 9 suchych różowych; 1 wino herbaciane; 2 musujące; i 5 hodowlanych.
Najlepsze kanaryjskie wino nie moze obyc sie bez tradycyjnego kanaryjskiego jedzenia.
Źródło tekstu:
Zredagowane przez:
Agnieszka Sklorz
Dodaj komentarz