Co warto zabrać do domu z Teneryfy?

Co warto zabrać z Teneryfy?

Większość z nas zabiera ze sobą do domu z wakacji jakąś pamiątkę. Może to być coś kupionego bądź znalezionego, coś małego lub dużego, coś do ubrania, do ozdoby czy też do skonsumowania w późniejszym terminie. Jednak cokolwiek by to nie było, przenosi nas w krainę wspomnień, do czasów tego urlopu czy tamtych wakacji. Wielu z Was pyta, co warto zabrać z Teneryfy. Oczywiście najważniejsze są dobre wrażenia, ale poza nimi Teneryfa oferuje mnóstwo ciekawych artykułów, czy to spożywczych, kosmetycznych czy też ozdobnych.

Jakie artykuły spożywcze warto zabrać z Teneryfy?

Jedzenie na Teneryfie - miel la palma

Miel de Palma

Tzw. Miód Palmowy bądź Syrop Palmowy, jest to wyrób produkowany tylko i wyłącznie na La Gomerze (najbliższa wyspa na południowym wybrzeżu do Teneryfy). Miel de Palma, nie jest miodem wytwarzanym przez pszczoły. Jest to skondensowany syrop z Palmy Kanaryjskiej, która jest endemicznym gatunkiem archipelagu. W celu pozyskania tego syropu należy naciąć Palmę od góry i formować miejsce gdzie będzie spływała ciecz. Sok ten można ściągać z Palmy tylko nocą, i tylko przez 30 dni. Następnie należy pozostawić Palmę aż na 5 lat, w celu regeneracji. Pozyskany świeży sok z Palmy nazywa się Guarapo, jest bardzo słodki i od razu zdatny do spożycia. W sklepach spotykamy natomiast, już pasteryzowany produkt – Syrop Palmowy. Co ciekawe, z około czterech litrów świeżego Guarapo otrzymuje się tylko pół litra Miodu Palmowego.

Sami Kanaryjczycy twierdzą, że Miel de Palma posiada niezwykłe właściwości zdrowotne, bowiem zawiera dużo witamin i soli mineralnych. Można go wykorzystać do produkcji domowych kosmetyków, na przykład do zrobienia odżywczej maseczki na włosy. W kuchni Miód Palmowy stosuje się podobnie jak Syrop Klonowy, jako dodatek do deserów czy też naleśników.

Almogrote

Jest to rodzaj pasty z sera. Ten wyśmienity wyrób oryginalnie pochodzi również z wyspy La Gomera. Swoją historią sięga aż do epoki Średniowiecza, chociaż z czasem przepis został odrobinę zmodyfikowany. Obecnie wywarza się go z bardzo twardego, dojrzałego koziego sera wymieszanego z utartymi, ostrymi, czerwonymi papryczkami. Nie zapominajmy tutaj również o czosnku i oliwie z oliwek, które są obecne niemal w każdym daniu w kuchni kanaryjskiej. Końcowy produkt ma teksturę pasztetu, kolor pomarańczowy i w smaku jest delikatnie pikantny. Almogrote używa się najczęściej do panierowania pieczarek bądź jest podawany jako zakąska na krakersie.

Przystawki - kozie sery

Kozi ser

Wyspy Kanaryjskie słyną z produkcji wyśmienitych kozich serów. Na wyspach zamieszkuje kilka różnych gatunków kóz, przez co nie wszystkie tutejsze sery smakują tak samo. Najprostszy podział to: ser dojrzały i pół dojrzały. Ten pierwszy jest bardzo twardy o wyraźnym smaku i zapachu. Najczęściej używany jest do produkcji Almogrote, jak również przy wyrobie różnych typów Pesto. Natomiast ser pół dojrzały znacznie częściej gości na stołach jako zakąska. Jest on dużo łagodniejszy w smaku i idealnie nadaje się do kanapek. Do produkcji jednego kilograma tutejszego koziego sera zużywa się aż siedem litrów świeżego mleka.

Kozi ser zawiera bardzo dużo witamin z grupy B, a także z grupy A i E. Co więcej jest bardzo bogaty w wapń i fosfor, które są idealne do wzrostu kości i zapobiegają osteoporozie. Świetnie regeneruje florę jelitową bowiem posiada właściwości jako neutralizator kwasowości. Jest zalecany dla osób cierpiących z powodu problemów trawiennych, zwłaszcza tych, którzy wymagają leczenia lekami zobojętniającymi kwas. Jednakże ze względu na wysoką zawartości tłuszczu i sodu, serów tych nie zaleca się osobom walczącym z nadwagą, a także osobom z nadciśnieniem tętniczym. Kanaryjskie kozie sery odrobinę przypominają w smaku naszego oscypka.

Dżemy owocowe

Wszystkie miejscowe dżemy są robione z owoców tropikalnych zbieranych na Wyspach Kanaryjskich. Warto spróbować takich wyszukanych specjałów jak dżem platanowy (bananowy) czy też dżem z platanów (bananów) z kakao. Jednak oprócz tych specyfików znajdzie się też dżem z mango, papai, kaktusa, figowy czy z marakują. Osoby szukające nowych wrażeń smakowych powinny też spróbować dżemu z cebuli, dynii albo z aloesu. Wszystkie wyborne, ciekawe i jedyne w swoim rodzaju.

Mieszanka suszonych przypraw do przygotowania sosów mojo

Mojo Rojo i Mojo Verde to nieodłączne atrybuty stołu kanaryjskiego. Podawane praktycznie w każdej kanaryjskiej restauracji z pieczywem w formie przekąski przed głównym posiłkiem. W zależności od kucharza każdy sos ma tę samą bazę jednak odrobinę inny smak. W sprzedaży dostępne są gotowe wymieszane przyprawy do wykonania samemu w domu. Mojo Rojo (czerwony sos z papryczek – łagodny lub pikantny) i Mojo Verde (zielony sos z kolendry, łagodny). W niewielkich proporcjach przyprawy należy wymieszać w miseczce z oliwą z oliwek i z octem winnym. Do Mojo Rojo można na przykład dodać pomidory lub przecier pomidorowy, natomiast do Mojo Verde awokado i zielone oliwki. Oczywiście jak kto lubi. W ten sposób możemy zabrać kawałek kuchni kanaryjskiej na długi czas z nami do domu, i jeszcze po powrocie z urlopu raczyć się ziemniaczkami z Mojo Rojo i Mojo Verde.

Smaki Teneryfy - wino afrutado

Wino Afrutado

Wyspy Kanaryjskie słyną z produkcji wyśmienitych win owocowych. Hoduje się tutaj wiele odmian szczepów winogron i wina z nich otrzymywane bywały wielokrotnie nagradzane w różnych Konkursach. Wina owocowe są lekkie i przyjemne do picia. Łatwo delektować się ich wyśmienitym smakiem. Mogą być bardziej lub mniej słodkie. Najlepsze wina owocowe mają stosunkowo krótką żywotność, dlatego też jest wskazane, aby zawsze pić najmłodsze dostępne roczniki. Polecamy spróbować win sprzedawanych tutaj w supermarketach w niebieskich butelkach, są prawie zawsze owocowe i naprawdę smaczne. Większość słodkich win owocowych to wina białe, jednak w winiarniach można spotkać również wina owocowe różowe a nawet, wbrew powszechnej opinii, czerwone. Te ostatnie świetnie nadają się do ciast i deserów.

Likier 43

Dla miłośników kawy Barraquito będzie to świetny nabytek. Oczywiście jeśli macie ochotę delektować się wyjątkowym smakiem tej kawy również po powrocie z urlopu. Oryginalny Likier 43 został wprowadzony na rynek hiszpański już w 1946 roku, przy użyciu tajnej hiszpańskiej receptury rodzinnej 43 naturalnych składników. W tym wybrane śródziemnomorskie owoce cytrusowe i botaniczne. Likier 43 posiada piękny, złoty kolor. Natomiast idealna równowaga jego składników, zapewnia pyszne warstwowe smaki wanilii, cytrusów, botaniki i nut kwiatowych. Świetnie nadaje się do picia z lodem lub bez.

Cocktail de Platano

Jest to krem platanowy, przypominający w smaku bananowego Baileys’a. Dla osób lubiących słodkie kremy i likiery może to być bardzo atrakcyjne doświadczenie smakowe. Dzięki swojej bogatej, kremowej konsystencji w połączeniu z egzotycznym bananem, ten tropikalny napój jest z pewnością fantastycznym wakacyjnym koktajlem. Podaje się schłodzony lub z lodem. Sprzedawany jest w żółtej butelce.

Smaki na Teneryfie - Rum z miodem

Ronmiel

Czyli Rum Miodowy, jest to odmiana rumu, wytwarzana z brandy z trzciny cukrowej lub z melasy, typowej dla Wysp Kanaryjskich. Znany jest jako Rum Miodowy, bowiem produkt końcowy zawiera w sobie miód pszczeli. Jego zawartość alkoholu waha się pomiędzy 20 aż do 30%. Posiada intensywny, bursztynowy kolor i pozostawia w ustach przyjemny, słodkawy posmak. Ron Miel serwuje się na zimno lub z lodem, samodzielnie lub z plasterkiem cytryny, ponieważ świetnie komponuje się z cytrusami. Rum Miodowy jest to jeden z ulubionych napitków alkoholowych młodych Kanaryjczyków.

Mistela / El Gomeron

Są to dwa najczęściej kupowane napitki alkoholowe pochodzące z La Gomery (gdybyście wybrali się np. na jednodniową wycieczkę). Mistela to wyśmienite wino z przyprawami o bardzo ciekawym, słodkim smaku. Często podawana do deserów lub w formie chupito, jako napitek na trawienie po posiłku. Natomiast El Gomeron to miejscowy bimber połączony w specjalnych proporcjach z Miodem Palmowym. Odrobinę mocniejszy niż Mistela, jednak nie mniej atrakcyjny trunek. Również podawany na trawienie.

Jakie artykuły ozdobne warto zabrać z Teneryfy?

Szyszka z sosny kanaryjskiej

Jest to tzw. legalny souvenir z Parku Narodowego El Teide. Sosna Kanaryjska to gatunek sosny, endemiczny dla Wysp Kanaryjskich. Występuje ona naturalnie tylko na pięciu wyspach (El Hierro, Gran Canaria, La Gomera, La Palma i Teneryfa). Jest to smukłe drzewo, które osiąga wysokość na ogół do 40 metrów, chociaż istnieje kilka wyższych egzemplarzy (np. w Vilaflor – 56 metrów). Jedną z najważniejszych cech Sosny Kanaryjskiej jest jej niezwykła odporność na ogień. Łączy się to z zawartością żywicy, grubą korą, a także ze zdolnością regeneracji po pożarze. Jak wszystkie sosny, ta również gubi szyszki. Są one w okresie bożonarodzeniowym malowane i używane jako ozdoby świąteczne. Natomiast sami Kanaryjczycy używają ich jako rozpałki do grila. Szyszki z Sosny Kanaryjskiej są ciemno brązowe i twarde. Zupełnie inne niż te, które znamy z naszych, polskich lasów. 

Biżuteria z lawy wulkanicznej

Jedną z najważniejszych atrakcji na wyspach kanaryjskich są ich wulkany. A co za tym idzie, wszystko co się z nimi łączy. W sprzedaży są dostępne różnego rodzaju elementy biżuteryjne (bransoletki, kolczyki, korale, przywieszki etc.) wykonane właśnie z czarnej, zastygłej lawy wulkanicznej. Mówi się, że energia lawy wulkanicznej aktywuje witalność, osobistą kreatywność i wytrwałość w dążeniu do celu. Kolor czarny eliminuje natomiast ujemną polaryzację i napięcie. W gruncie rzeczy, bransoletka z lawy wulkanicznej może okazać się całkiem pożyteczną pamiątką.

Biżuteria z Oliwiną i Obsydianem

Te dwa minerały wykorzystywane tutaj w jubilerstwie pochodzą z Parku Narodowego El Teide. W sprzedaży można znaleźć kolczyki, pierścionki, naszyjniki cz też przywieszki wykorzystujące te kamienie. Oliwin, to piękny, zielony minerał, któremu przypisuje się moc zapewnienia poczucia spokoju. Szczególnie zalecany dla osób cierpiących na fobie i problemy nerwowe. Obsydian z kolei, to minerał o czarnej barwie, związany z ochroną i stabilnością energetyczną. 

Biżuteria z liści Platanowca

Platany (Kanaryjskie banany) to od wielu lat gwiazda kanaryjskiego rolnictwa. Nic więc dziwnego, że przy tak ogromnej produkcji, znaleziono zastosowanie dla kolejnego elementu tej rośliny, tym razem dla liści Platanowca. Po wysuszeniu, liście zostają poddane specjalnej obróbce, a następnie wykonuje się z nich przepiękne, ręcznie malowane koraliki. Każdy jest inny, mniejsze lub większe, a przy tym niezwykle lekkie. W sprzedaży w sklepach z pamiątkami są dostępne kolczyki, bransoletki i korale. 

Smocze drzewo w doniczce

Smocze Drzewo to roślinny symbol Teneryfy. Najstarszy egzemplarz na wyspie znajduje się w miejscowości Icod de los Vinos i szacuje się, że ma około 1000 lat. W sprzedaży są tutaj dostępne nasionka (ok. 1€ – 2 nasionka), a także już roczne drzewko zapakowane do przewiezienia w samolocie (cena ok. 8€). Jest to mało wymagająca roślina, która potrzebuje oświetlone miejsce i nie lubi zimna, a wystarczy ją podlewać tylko raz na dwa tygodnie.

Magnesy

Na Teneryfie praktycznie w każdej miejscowości turystycznej można zakupić magnes z tego konkretnego miejsca. Dlatego też, osoby zbierające magnesy na lodówkę albo po zakończonym urlopie będą mogły się pochwalić całkiem sporą kolekcją, albo bedą miały bardzo trudny wybór który magnes i skąd. Bowiem aż taki jest tego wybór. Miejscowości, budynki, krajobrazy, zwierzęta wykonane z kamienia, lawy a także z drewna. Niektóre ręcznie malowane i ozdabiane, inne z piaskiem, oliwiną czy też obsydianem. Imitujące pocztówkę, kształt wyspy, jaszczurki czy żółwie. Każdy inny i co jeden to ładniejszy.

Jakie artykuły kosmetyczne warto zabrać z Teneryfy?

Produkty z Aloe Vera

Wyspy Kanaryjskie są znane z produkcji fantastycznych kremów, żeli, pomad i innych wyrobów z Aloe Vera. Ta niezwykła roślina, już od czasów starożytnych, znana jest z wielu korzyści dermatologicznych. Oprócz pozytywnego wpływu odmładzającego na skórę, działa również jako naturalny środek antyseptyczny w przypadku oparzeń czy zranień. Sprzyja gojeniu i łagodzi ból. Jest bogata w witaminy, minerały, białka, a także w aminokwasy. Wiele tutejszych firm zajmuje się wyrobem produktów z Aloe Vera, dlatego też w sprzedaży znajduje się bardzo dużo różnych marek. Trudno tak naprawdę powiedzieć, która z nich jest najlepsza. Zawsze warto spróbować kilka różnych, zanim się znajdzie ta najbardziej dla nas odpowiednia.

Perfumy

Warto znaleźć czas w trakcie urlopu i wstąpić do kilku Perfumerii na Teneryfie. Wiele dobrych marek można znaleźć w bardzo, ale to bardzo atrakcyjnych cenach. Często lepszych niż na tzw. bezcłówce na lotnisku. Warto oczywiście orientować się w cenach, aby zauważyć różnicę. Bardzo ciekawe zestawy kosmetyczne, produkty do makijażu, kremy i obłędna ilość perfum.

Jak widać lista nie jest najkrótsza, chociaż prawdopodobnie nie zawiera wszystkich możliwych pamiątek, które można by zabrać z Teneryfy. Mamy nadzieję, że choć odrobinę rozjaśniliśmy sytuację i ułatwiliśmy Wam wybór. Najważniejsze abyście w trakcie pobytu na Wyspach Kanaryjskich próbowali miejscowych wyrobów i specjałów. Są naprawdę wyśmienite. Tym bardziej, że mając okazję skosztować poznajemy nowe, ciekawe smaki często bardzo zaskakujące. Więcej o smakach Teneryfy znajdziecie w naszym artykule Jedzenie na Teneryfie.